2/9/13

Μπενίν, καλοκαίρι του 2013, για σεμινάριο Qi Gong και τουρισμό.

Ο κήπος του ξενοδοχείου στο Grand Popo

Μια αξέχαστη διαμονή, η ανακάλυψη της Αφρικής και του Μπενίν ειδικότερα. Ένας άλλος κόσμος, ένας άλλος πλανήτης ... Τα πάντα είναι μαλακά και στρογγυλά, και οι άνθρωποι πολύ χαμογελαστοί. Έκανα εκεί πολλές ενδιαφέροντες συναντήσεις. Η χώρα αυτή σφύζει από ζωή με τους δικούς της ρυθμούς και  με τις αξίες της.




Ο Αλαίν, η Ζισλέν και οι κόρες τους, Gloria και Bouama ζουν αρμονικά μέσα σε μια όαση πρασίνου: Ευρύχωρο, μεγάλο και όμορφο σπίτι σε ένα μεγάλο κήπο, σ’ένα "δάσος" φυτεμένο με ψηλά δέντρα, θάμνους και ανθοφόρα πολύχρωμα φυτά.

Όλη  η οικογένεια ήταν πολύ φιλόξενη με φρόντισαν και έκαναν τα πάντα με απλότητα και καλή διάθεση για να γίνει η διαμονή μου όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Έγινε πολλή δουλειά στο Gong Qi στο dojo όπου η ενέργεια είναι γλυκιά, απαλή και δυνατή. Εμβάθυνση σε γνωστές φόρμες. Πολλές ανακαλύψεις. Ανοίγματα των εστιών, Tuinas, ενεργειακή αναπνοή. Προσωπική εργασία για να αφομοιώσω τα καινούργια πράγματα. Έχω κάνει αρκετή πρόοδο και ξέρω ότι έχω ακόμα πολύ δρόμο να διανύσω.

Τα φαγητά στο Μπενίν είναι αρκετά πικάντικα, αλλά μπορεί κανείς να ρυθμίσει το ποσό καυτερά θα φάει ανάλογα με την ποσότητα σάλτσας ή πιπεριάς που θα προσθέσει, και να μαλακώσει τη φωτιά με το ρύζι ή τις διάφορες "pâtes" που γίνονται με βάση δημητριακά ή και ρίζες . Έφαγα και εξωτικά φρούτα με υπέροχες γεύσεις. Τα πάντα εκεί είναι πολύ γευστικά.

Εξωτικά φρούτα

Εναλλάξ με τα ντόπια φαγητά, η Ζισλέν, πολύ καλή μαγείρισσα, ετοίμαζε πιο ευρωπαϊκά πιάτα με τοπικά ή και γαλλικά προϊόντα: Υπέροχες καραβίδες και γαρίδες, σουβλάκια και ψητό φιλέτο από zébu, τηγανητές μπανάνες plantains, βραζιλιάνικο γλυκό, μαροκινό Tajin, τάρτες με καρύδα και μήλα, και πολύ γαλλική μους σοκολάτας που μας ετοίμασε η Bouama.

Με τον Αντουάν, ντόπιο ξεναγό , και κυρίως με την Ζισλέν, πήγαμε για ψώνια στο κέντρο της πόλης του Κοτονού και κάναμε εκδρομές στο νότο της χώρας. Πολλοί δρόμοι  είναι από χώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή καφέ, με πολύ μεγάλες λακκούβες που σε πετάνε συνέχεια προς όλες τις κατευθύνσεις! Είναι σαν να κάνεις ροντέο μέσα στο αυτοκίνητο! Υπάρχουν, επίσης, ασφαλτοστρωμένους δρόμους με τεράστιες και πολύ βαθιές λακκούβες, που τα αυτοκίνητα τα αποφεύγουν κάνοντας  ζιγκ-ζαγκ!


Porto Novo, δρόμος με μαγαζιά

Η Ouidah και ο δρόμος των ψαράδων κατά μήκος τις ακτής.
Το Ganvié, χωριό χτισμένο σε μια λίμνη με σπίτια πάνω σε ξύλινους στύλους.
Το Porto Novo, διοικητική πρωτεύουσα του Μπενίν, με της αγορά της, τα τζαμιά, και τα παλιά αποικιακά σπίτια.
Το Abomey, η ιστορική πρωτεύουσα του Μπενίν,  Bohicon και Kpétèkpa, παραδοσιακό χωριό όπου παρακολουθήσαμε  τελετές σε ένα μοναστήρι βουντού αφιερωμένο στη Γη.
Το Μαύρο Ποτάμι, τόσο γαλήνιο, με φοινικοδάση, από τους καρπούς τους οποίους βγάζουν με παραδοσιακό τρόπο τρία είδη φοινικέλαιου. Και ο χυμός αυτού το φοίνικα αποστάζεται (με πολύ πρωτόγονα μέσα) και φτιάχνουν το  sodabi, το ντόπιο τσίπουρο. Όταν του προσθέσουν βότανα, γίνεται ένα πραγματικό φάρμακο.
Το Grand Popo, παραθαλάσσιο  θέρετρο όπου περάσαμε δύο πολύ ξεκούραστες ημέρες και γευτήκαμε  νοστιμότατο μπαρακούντα!

Χωματόδρομος με πολλά μαγαζάκια

Για ένα μήνα ο Αλαιν και η Ζισλαίν με φρόντισαν και με περιποιηθήκαν και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου! Ήδη σχεδιάζουν κάτι διαφορετικό για το επόμενο καλοκαίρι. Έπεται συνέχεια λοιπόν ...

Μέχρι τότε, ας καλλιεργήσουμε την γαλήνη.


Μαρί-Πασκάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου