17/5/17

Η χρησιμότητα και η λειτουργία των κοιλιακών μυών


Οι κοιλιακοί μύες μας βοηθούν:

  • Στην αναπνοή. Το διάφραγμα, σημαντικός αναπνευστικός μυς, χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά, αλλά δεν είναι κοιλιακός μυς. Όταν εισπνέουμε, το διάφραγμα κατεβαίνει από μόνο του. Όταν όμως εκπνέουμε, πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για να σπρώξουμε τον αέρα προς τα έξω. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανέβει το διάφραγμα προς τα πάνω. Οι κοιλιακοί είναι οι μύες που το αναλαμβάνουν αυτό. Αρκεί αυτοί να μην πιέζουν τα σπλάχνα προς τα κάτω, αλλά να τα ανεβάζουν προς τα πάνω.
  • Στη στήριξη της πλάτης. Οι κοιλιακοί μύες δεν βρίσκονται μόνο μπροστά. Εκτείνονται επίσης στα πλάγια και στο πίσω μέρος του σώματος. Ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς εκφύεται πίσω στην σπονδυλική στήλη, συγκρατεί τη σπονδυλική στήλη και αποτρέπει την υπερβολική προβολή της κοιλιάς προς τα εμπρός.
  • Στη συγκράτηση των οργάνων στη θέση τους. Η βαρύτητα τραβάει τα σπλάχνα προς τα κάτω, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ανάμεσα στον πρωκτό και την ουροδόχο κύστη υπάρχει ένα κενό, ο κόλπος. Κατά συνέπεια, με τη βαρύτητα και τις προς τα κάτω πιέσεις, τα κρεμάμενα όργανα της κοιλιάς (που βρίσκονται κάτω από το διάφραγμα) έχουν την τάση να ωθούνται σε αυτό το κενό. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να έχουμε έναν καλό εγκάρσιο κοιλιακό μυ και δυνατούς λοξούς κοιλιακούς.
  • Στην κυκλοφορία του αίματος. Το διάφραγμα λειτουργεί σαν αντλία. Κατεβαίνει στην εισπνοή, επιτρέποντας την είσοδο του οξυγόνου στους πνεύμονες. Ανεβαίνοντας στην εκπνοή, δημιουργεί ένα κενό (μια αναρρόφηση), που βοηθά στην επιστροφή του φλεβικού αίματος. Όσο περισσότερο γίνεται η αναπνοή κοιλιακή, τόσο λιγότερο το αίμα λιμνάζει στα πόδια.
  • Στο μασάζ των περιεχομένων της κοιλιάς. Κάθε φορά που κινείται το διάφραγμα, τα σπλάχνα μετακινούνται. Έτσι μειώνεται η πίεση που ασκείται στα έντερα. Αυτό είναι εξαιρετικό για τη αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
  • Στη μετακίνηση. Οι κοιλιακοί μύες εμπλέκονται σε όλες μας τις σωματικές κινήσεις. Δεν είναι δυνατόν να σηκώσουμε τα πόδια ή τα χέρια μας χωρίς να τους χρησιμοποιήσουμε. Διότι όλα τα επί μέρους στοιχεία του σώματος συνδέονται, ακόμα και αν δεν εφάπτονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου