10/9/16

10 λόγοι για να ξεκινήσετε Τάι τσι

http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/32765/10-logoi-gia-na-ksekinhsete-tai-tsi/



Έρευνες και η παράδοση εκατοντάδων χρόνων συνηγορούν στο ότι μερικά λεπτά τάι τσι καθημερινά προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη. Ποια είναι αυτά, πέρα από το ότι γυμνάζει ήπια το σώμα και χαρίζει ταχύτητα, ευλυγισία και αντοχή; 
 
1 Mυϊκή δύναμη
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στo περιοδικό «Alternative Therapies in Health and Medicine» αναφέρει τα οφέλη του τάι τσι σε γυναίκες και άνδρες με φυσική κατάσταση κάτω του μετρίου και τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Συγκεκριμένα, μετά από 36 μαθήματα τάι τσι σε 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τη δύναμή τους τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα του σώματος.
Μπορεί στο συγκεκριμένο είδος άσκησης να μη χρησιμοποιούνται βάρη ή αντιστάσεις, χάρη, όμως, στις απαλές και ελεγχόμενες κινήσεις των βραχιόνων και τις μετατοπίσεις του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο, το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος δυναμώνει.

2 Καλύτερη ισορροπία
Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης. Ευτυχώς, όμως, το τάι τσι βελτιώνει την ισορροπία και ταυτόχρονα καταπολεμά τον φόβο της πτώσης, που τελικά μπορεί να μας κάνει να πέσουμε. Επιπλέον, η αρχαία αυτή τεχνική βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την ευελιξία, καθιστώντας έτσι ευκολότερο τον έλεγχο του σώματός μας και την επαναφορά του σε περίπτωση που σκοντάψουμε ή παραπατήσουμε.

3 Για το άσθμα 
Ναι, το τάι τσι βοηθά και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους και φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Ερευνητές θεωρούν μάλιστα ότι αποτελεί μία αποτελεσματική, μη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κανονική.

4 Δυνατή καρδιά
Μελέτη από το Εθνικό Πανε-πιστήμιο της Ταϊβάν διαπίστωσε ότι ένας χρόνος μαθημάτων τάι τσι ενίσχυσε την ικανότητα άσκησης, μείωσε την αρτηριακή πίεση και βελτίωσε τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της ινσουλίνης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (τα επίπεδά της αυξάνονται γρήγορα σε απόκριση φλεγμονής) σε άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

5 Πιο γερά κόκαλα
Μία ανασκόπηση 6 μελετών από ερευνητές του Χάρβαρντ έδειξε ότι το τάι τσι μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Επιπλέον, 1 ώρα τάι τσι, 2 φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες, μείωσε τον πόνο και βελτίωσε τη διάθεση και τη σωματική λειτουργία περισσότερο από ό,τι οι συνηθισμένες διατάσεις σε άτομα με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

6 Καλύτερη άμυνα
Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση της ανεμοβλογιάς και ταλαιπωρεί αφάνταστα τους ασθενείς. Σε μια μελέτη για τη συγκεκριμένη μορφή έρπητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τάι τσι προκαλεί ανοσολογική απόκριση στον ιό ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV) παρόμοια με εκείνη που προκαλεί το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Μάλιστα, όταν το εμβόλιο συνδυάστηκε με το τάι τσι, τα επίπεδα ανοσίας των συμμετεχόντων αυξήθηκαν σε σχέση με εκείνα της ομάδας ελέγχου.

7 Λιγότερα αρνητικά συναισθήματα 
Για άλλη μία φορά οι έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη του τάι τσι στην ψυχολογία μας. Σύμφωνα με τη δρ. Helen Lavretsky του Ιατρικού Κέντρου του UCLA, οι ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθησαν μαθήματα Tai Chi Chih (δυτικοποιημένη εκδοχή του τάι τσι) 2 ώρες την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων, είχαν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης και ήταν καλύτερα ακόμα και 4 μήνες μετά το τέλος της μελέτης. Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί είχαν βελτίωση στους δείκτες φλεγμονής και στις γνωστικές τους λειτουργίες.

8 Για τη νόσο του Πάρκινσον
Αμερικανική έρευνα έδειξε τα ευεργετικά οφέλη του τάι τσι και στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες (195 ασθενείς με ήπιας έως μέτριας μορφής νόσο του Πάρκινσον) χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες έκαναν 2 φορές την εβδομάδα είτε τάι τσι (οι ασκήσεις προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των πασχόντων) είτε κάποιου άλλου είδους άσκηση (π.χ. βάρη). Μετά από 6 μήνες, η ομάδα των ασθενών που έκανε τάι τσι είχε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από την άλλη ομάδα, ως προς την ισορροπία, τον έλεγχο, το βάδισμα και άλλες παραμέτρους κίνησης.

9 Πιο ποιοτικός ύπνος
Αφήστε τα φάρμακα και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και αρχίστε τάι τσι, υποστηρίζουν οι ειδικοί που εξέτασαν την επίδραση ενός προγράμματος Tai Chi Chih και ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σε 112 εθελοντές με ήπια προβλήματα ύπνου. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η τεχνική αυτή έχει παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με τις παραπάνω παραδοσιακές προσεγγίσεις.

10 Λιγότερο στρες
Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να νιώσει καλύτερα; Μια βόλτα με φίλους και λίγα λεπτά τάι τσι. Αν και δεν είναι σαφές το πού ακριβώς οφείλονται οι ευεργετικές επιδράσεις της τεχνικής στη διάθεσή μας (στη χαλάρωση και τον διαλογισμό ή στο ότι ασχολούμαστε με μια δραστηριότητα ευχάριστη και ικανοποιητική;), εντούτοις όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι το τάι τσι δρα θετικά όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΕΤΣΕΛΗ, ιδιοκτήτη της Ακαδημίας Πολεμικών Τεχνών «Martial Way» και επικεφαλής εκπαιδευτή της Ελληνικής Ακαδημίας Γου Τάι Τσι Τσουάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου