3/10/18

Το SHENDAO (Σεν Ντάο), το μονοπάτι της συνειδητότητας του Εαυτού



Η έννοια της ζωτικής ενέργειας προϋπάρχει σε όλες τις τεχνικές και τις προσεγγίσεις που ασχολούνται με το στοιχείο της ζωής, ανεξάρτητα από τους πολιτισμούς από όπου προέρχονται.

Κάθε παράδοση έχει την δική της προσέγγιση, φιλοσοφία, μέθοδο για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με αυτήν την ζωτική ενέργεια, μέσα μας και γύρω μας, και να αναπτυχθούν, πέρα από μια κατάσταση ευεξίας, οι διάφορες δυνατότητές μας, σωματικές, συναισθηματικές, πνευματικές.

Ωστόσο, οι θεμελιώδεις αρχές είναι ίδιες για όλους, και πάνω σε αυτές βασίζονται η έρευνα και η διδασκαλία του Μπερνάρ Σωταρέλ (Bernard SAUTAREL).

Το SHENDAO εντάσσεται σε αυτό το ρεύμα.

Η πρακτική του SHENDAO βασίζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις που προέρχονται κυρίως από την κινέζικη παράδοση, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε όλες τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν το φυσικό σώμα ως φορέα της έκφρασης και της εξέλιξής μας.

Η θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία ενεργούμε καθώς ασκούμαστε στο SHENDAO είναι η μεταμόρφωση της εσωτερικής μας κατάστασης, οικοδομώντας μια νέα υπόσταση της Ύπαρξής μας και επηρεάζοντας τα τρία σώματά μας : το φυσικό, το ενεργειακό και το πνευματικό.

Ακολουθώντας αυτήν την ακριβή διδασκαλία, η πρακτική, που διεξάγεται σε μια εσωτερική στάση προσοχής και εγρήγορσης, μας οδηγεί :

- να αναπτύξουμε την ικανότητα παρουσίας και παρατήρησης αυτού που "κάνει και πραγματοποιεί " την κίνηση, με πολύ απαλότητα και χωρίς σκέψη.

- να κατευθύνουμε την εγρήγορσή μας σε ένα μέρος του σώματος που κινείται, καθώς παρατηρούμε παράλληλα το μέρος και το όλον,

- να ανοιχτούμε σε νέες αισθήσεις οργανικές, ιστολογικές, μυικές, ενεργειακές.

- να χτίσουμε και πυκνώσουμε τα σώματά μας, χωρίς νοητική επεξεργασία, ούτε διάθεση για ελέγχο, χωρίς προσμονή ούτε αναζήτηση ενός αποτελέσματος.

Οδηγούμαστε να ανακαλύψουμε, να αισθανθούμε και να βιώσουμε:

- την ενεργειακή φυσιολογία της κίνησης και "αυτό που κάνει" την κίνηση

- την ενεργειακή δομή και τη λειτουργία της

- την αυτή καθεαυτή αίσθηση της ενεργειακής μας δομής και των διαφορετικών στρωμάτων της χωρίς παρέμβαση του νου.

Το SHENDAO είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους ασκούν μια μορφή σωματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης (όπως ηθοποιία, χορό, τραγούδι, κλπ) καθώς και για όλους τους ασκούμενους στις πολεμικές τέχνες, εσωτερικές ή εξωτερικές (όπως Καράτε, Τζούντο, Τάι Τσι, κλπ.)

Στους ασκούμενους στις πολεμικές τέχνες, το SHENDAO ανοίγει «ενεργειακά κλειδιά» που θα τους βοηθήσουν να ξετυλίξουν με ακρίβεια την πιο κατάλληλη κίνηση, αβίαστα, και τους προσφέρει μια ταχύτητα και δύναμη στην εκτέλεση που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν.
  • Στον καλλιτεχνικό τομέα, το SHENDAO καθιστά δυνατή την ενίσχυση της ποιότητας της παρουσίας μας στο παρόν και τη βελτιστοποίηση των μορφών σωματικής έκφρασης, παρέχοντας ταυτόχρονα ρευστότητα και αυτοπεποίθηση στην κίνηση.
  • Στους θεραπευτές, το SHENDAO βελτιώνει την αντίληψη του άλλου, την ποιότητα της αφής και του αγγίγματος, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
  • Σε όλους, το SHENDAO χαλαρώνει το σώμα και του επιτρέπει να ανοίγει και να "αναπνέει". Σε ένα πρώτο επίπεδο πρακτικής, επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία του νεύρο-μυϊκού συστήματος και όλων των εσωτερικών οργάνων, προσφέροντας έτσι υγεία και ευεξία. Οι συναισθηματικές και νοητικές μας εντάσεις καταλαγιάζουν, παρέχοντας έτσι μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και αυξημένης εγρήγορσης.

Ανακαλύπτουμε ότι μέσω του σώματος, οι διαφορετικές όψεις της Ύπαρξής μας συνδέονται και πάλι, επιτρέποντάς μας να λειτουργούμε ως ένα αρμονικό σύνολο.

Καθώς ανοικοδομούμε τον εαυτό μας, βήμα προς βήμα, σύμφωνα με αυτές τις δομές (ενεργειακές και φυσιολογικές), εφαρμόζοντας τεχνικές και ορθολογικές αρχές, δομούμε και συμπυκνώνουμε το πρώτο ενεργειακό μας σώμα, αυτό που στηρίζει το φυσικό μας σώμα, το οποίο είναι η έδρα της ζωτικότητας μας, της υγείας μας και η δεξαμενή των δυνατοτήτων μας (το κάτω Νταντιέν).

Αυτό το πρώτο επίπεδο πυροδοτεί μια μεταμόρφωση χάρη στην οποία θα συνειδητοποιήσουμε το μεσαίο Νταντιέν, με έδρα στο κέντρο του θώρακα, και η οποία ανοίγει την πρόσβαση στην αντίληψη του δεύτερου ενεργειακού σώματος, του πιο ευαίσθητου και το οποίο συνδέεται με τα συναισθήματά μας.

Η δραστήρια συνειδητότητα της σχέσης μεταξύ αυτών των 2 Νταντιέν δημιουργεί το 3ο Νταντιέν, ​​με έδρα στο κέντρο του κρανίου, και θα γεννήσει την συνειδητότητα του τρίτου ενεργειακού σώματος, που είναι ακόμη πιο λεπτής φύσης, και που συνδέεται με το Shen, την «συμπαντική συνείδηση».

Κάθε μία από αυτές τις εξελικτικές φάσεις ενισχύει τις βασικές αρχές, οι οποίες τρέφουν και τρια Νταντιέν, και αυξάνει όλο και περισσότερο τη δυνητικότητά τους.

Μπερνάρ Σωταρέλ, ερευνητής, ασκούμενος και δάσκαλος του Τσι Γκονγκ Σεν Ντάο
Μετάφραση από τα γαλλικά : Μαρί-Πασκάλ Τζάννες
Επιμέλεια : Σοφία Glass


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου